Gastroenterolog

Gastroenterologie je lékařský obor, který se zabývá výzkumem, diagnózou a léčbou chorob trávícího systému a jeho jednotlivých orgánů. Jedná se o obor, který řadíme do odvětví vnitřního lékařství.Specialista vyškolený v daném oboru se nazývá gastroenterolog a v rámci své působnosti poskytuje poradenství, zabývá se prevencí a úzce spolupracuje se souvisejícími obory, jako je například chirurgie nebo onkologie.

Do pracovní náplně gastroenterologů patří trvalé a průběžné vzdělávání, sledování posledních vědeckých výzkumů a trendů a osvojování si nejnovějších metod prevence a léčby.V rámci gastroenterologie se používají vyšetřovací metody za pomocí nejnovějších složitých a náročných technických pomůcek a přístrojů. Součástí práce specialistů jsou tedy i potřebné technické znalosti ke zvládání přístrojového vybavení.

Propustné střevo

Syndrom propustného střeva představuje zdravotní problém, kdy dochází k poškození střevní výstelky, způsobené většinou užíváním antibiotik, toxických látek, špatnou stravou, parazity nebo infekcí, což má za důsledek zvýšenou prostupnost střevní stěny, takže se toxické látky, mikroby, nestrávená potrava, odpad a větší než normální molekuly dostávají mimo střevo.Příznivci alternativní medicíny jsou přesvědčeni, že syndrom propustného střeva je možným startovním bodem nebo spojením s mnoha chorobami jako je astma, diabetes, autoimunitní onemocnění jako je lupus, sklerodermie, interní kolitida, dlouhodobé nemoci jako je revmatická artritida, roztroušená skleróza, chronický únavový syndrom,Autismus a Crohonova choroba.Lékaři, ketří diagnostikovali tento syndrom vysvětlují, že střevní záněty, které mohou mít svůj původ ve střevní dysbióze (nerovnováze mezi zdraví prospěšnými a škodlivými bakteriemi) nebo jiné příčiny podráždění, zvětšují prostor mezi buňkami střevní výstelky a tak umožňují, aby byly endotoxiny a nedostatečně strávené části potravy částečně vstřebány. Tyto látky jsou potom cílem protilátek vyvolávajících imunitní reakci a stav částečné infekce, která může být krevním oběhem dopravena na různá místa našeho těla, kde stimuluje uvolňování cytokinů. U některých pacientů se tak často vyskytují, jinak těžce vysvětlitelné, příznaky jako je mírně zvýšená tělesná teplota, přechodné bolesti břicha a pocit neschopnosti strávit některé živiny.


Kyselina listová

Buňky trávicího sytému potřebují ke své obnově a k hojení kyselinu listovou. Jedna dlouhodobá studie, prováděna na Harvard Medical School poukázala na ochranný účinek kyseliny listové proti střevním chorobám.
Kyselina listová je obzvláště důležitá při léčbě střevních zánětů. Doporučená dávka je 40-60 mg.
Kyselina listová je tak užitečná právě proto, že mnoho lidí trpí jejím deficitem. Po dlouhá léta byla tato látka ignorována odbornou veřejností, tperve nedávno přišlo na svět doporučení, aby těhotné ženy užívaly doplňky stravy s kyselinou listovou.
Různé střevní choroby velmi často komplikují vstřebávání kyseliny listové, takže doplnění jejího příjmu je důležité.
Významnými zdroji kyseliny listové v potravinách jsou játra, ledviny, brokolice, hovězí maso, tuřín, zelenina obecně, ovšem vařením se zničí až 90% této látky.