Potravinové intolerance

Nejmodernější a odborníky nejuznávanější test svého druhu na světě vůbec. Záměrem je nechat otestovat co nejvíce druhů potravin a zjistit, které z nich jsou Vašemu tělu prospěšné, které méně a které byste měli zcela vyškrtnout z Vašeho jídelníčku. Může se jednat i o skrytou nesnášenlivost. Testujeme proto pro Vás až 300 druhů potravin. Již během několika dnů pocítíte výrazné zlepšení Vašeho celkového stavu, i Vaše psychika se zlepší a začnete přirozeně upravovat Vaši současnou váhu. Tento test je zapotřebí opakovat vždy během 1-2 let podle potíží, neboť Vaše potravinová intolerance se může novými návyky přesunout jinam.

Zdravý trávicí trakt, a soustřeďme se především na střevo, má mnoho rozličných funkcí. Dochází zde ke trávení potravy, malé částice stravy jsou absorbovány a poté přeměňovány na energii. Vitamíny a minerály jsou transportovány do krevního oběhu, střevní trakt přispívá k detoxikaci organismu a zde přítomné imunoglobuliny a protilátky představují první obrannou linii organismu.

Syndrom zvýšené propustnosti střeva (Leaky gut syndrom) představuje chorobný stav, kdy se mezi jednotlivými střevními buňkami střevní sliznice vytvoří velké prostory. Přes tyto "díry" mohou do krevního oběhu pronikat bakterie, toxiny a částice jídla, které by se sem normálně nedostaly. Velké molekuly potravy a toxické látky ale do krevního oběhu nepatří, proto se naše tělo brání a výsledkem celého procesu je produkce protilátek nejen proti těmto částicím, ale také proti zdravým tkáním našeho těla. Čím častěji jíme určitou potravinu, na kterou naše tělo vytváří protilátky, tím se imunitní reakce více stupňuje, až může vyústit v řadu závažných onemocnění.

Terapií tohoto stavu je úplné vyloučení potraviny či potravin, které představují hlavní alergen. Dále je nutné střevo opravit. Využíváme speciálních látek, které dokáží nejen upravit trávení ale i zrekonstruovat porušenou střevní integritu - zvýšenou propustnost střeva. (L-glutamin, polynenasycené mastné kyseliny - DHA, GLA, probiotika a prebiotika).

Potravinové alergie - jedná se o proces zprostředkovaný IgE protilátkami proti proteinům obsaženým v potravě. Tato reakce se projevuje velice rychle po požití dané potraviny a tudíž ji brzy objevíme.

Potravinové intolerance - tento proces je velice obtížné rozpoznat, protože se neprojevuje tak nápadně, je více skrytý a často je velice těžké poznat ho i intuitivně. Vzniká v důsledku tvorby protilátek proti jistým potravinám a není reakcí IgE typu nýbrž nejprve IgA a následně IgG reakcí.

Tyto potraviny se mohou stát příčinou mnoha onemocnění spojených s trávicím systémem a trávením, ale i mnoha dalších onemocnění, která na první pohled nemají s trávicím traktem nic společného.

Dermatologická onemocnění (16%): akné, atopický ekzém, lupénka, svrbění, různé formy svědění a pálení kůže.

Poruchy trávení (50%): bolesti břišního původu, zácpa, průjmy, syndrom dráždivého tračníku.

Respirační onemocnění (10%): astma, rýmy, obtíže s dýcháním. Tyto případy mohou být spojeny s alergickým procesem.

Psychiatrická onemocnění (11%): úzkosti, depresivní stavy, únava, a hypeaktivita u dětí.

Kloubní onemocnění : artritidy, bolesti svalů a vazů, otoky kloubů.

Je vědecky dokázáno, že vyloučení senzibilizujících potravin vede u obézních lidí, kteří nereagují na různé druhy diet, k snižování nadváhy. Proto je test na potravinové intolerance indikován jako základní vyšetření před započetím terapie obezity.

Zlepšení celkového stavu a všech těchto onemocnění je pozorováno u poloviny až dvou třetin těchto onemocnění po vyloučení problematických potravin z diety. Proto považujeme test na potravinové intolerance jako velice významný, neboť prosté vyloučení některých potravin z diety může výrazně zlepšit náš celkový zdravotní stav. A obecně zase platí 2400 let staré Hippokratovo tvrzení: "Nechť strava je Tvým lékem".

Test potravinové intolerance testuje 217 druhů potravin, měřením IgG formace. Výsledkem testu je doporučení potravin, které můžeme jíst bez omezení, a zároveň doporučení těch, které bychom měli úplně vyloučit. Vyšetření se provádí z krevního séra.

 

imunologická laboratoř Thomayerovy nemocnice

http://www.ftn.cz/pacientum-a-verejnosti/oddeleni-a-kliniky/imunologicka-laborator/

 

Vedoucí oddělení:
RNDr. Milan Paulík, CSc.
milan.paulik@ftn.cz
tel.: 261 083 296
fax: 261 083 604

 

Food Detective

Food Detective™ je samodiagnostický test potravinové intolerance, který si můžete provést sami v pohodlí vašeho domova. Nepotřebujete navštěvovat lékaře, ani čekat týdny na výsledky z testovacích laboratoří.

Použití Food Detective™ je velmi jednoduché. Přiložené  instrukce vás procesem krok za krokem lehce provedou. Testovací podložka, na které jsou nanesené potravinové extrakty vám ukáže, na kterou z potravin se vytvořili protilátky. Ze špičky prstu se odebere malý vzorek krve a nechá se rozpustit v roztoku. V dalších krocích pomocí detekčního a vývojového roztoku lze identifikovat přítomnost protilátek na jednu či více potravin v závislosti na výskytu modře zbarvených bodů na reakční podložce. Pomocí přiloženého schématu v instrukcích zjistíte, na kterou potravinu jste zareagovali pozitivně.

S Food Detective™ máte výsledky za 40 minut. Jednoduchý, bezpečný, přesný a rychlý, Food Detective™ - první test na světě určený na samo-diagnostiku potravinové intolerance.

Testované potraviny:

obilniny: pšenice, kukuřice, tvrdá pšenice, gluten (lepek), oves, rýže, žito,

ořechy a luštěniny: mandle, para ořechy, kešu, kakaová zrna, piniové ořechy, vlašské ořechy,

luštěniny (hrách, čočka, fazole), sója,

maso: hovězí, kuřecí, jehněčí, vepřové,

ryby: sladkovodní ryby (losos, pstruh), korýši (krevety, garnáty, kraby, humři, mušle), tuňák, ryby s bílým masem (treska, treska skvrnitá, platýs),

zelenina: brokolice, kapusta, mrkev, celer, okurka, pórek, koření (červené, zelené, žluté), brambory, rajčata,

ovoce: jablka, černý rybíz, grapefruity, meloun, ananas, olivy, pomeranče a citróny, jahody,

jiné: vejce (celá), kravské mléko, česnek, zázvor, houby, čaj, kvasnice.